Kolagen

Kolagen je protein i to najzastupljeniji protein u ljudskom tijelu.

Kolagen u njezi kože

Kada govorimo o kolagenu najčešće ga povezujemo sa našom kožom, ali on obavlja itekako važan posao u ostatku našeg tijela. Djeluje na 'sljepljivanje' nekoliko različitih dijelova tijela poput mišića, tetiva i kostiju.

Stanice koje proizvode kolagen zovu se fibroblasti, a starenjem se njihov broj i aktivnost smanjuje. Kako starimo, kolagen se razgrađuje pa koža počinje gubiti svoju gustoću, što može dovesti do pucanja. Na taj način se oslabljuje struktura kože te se počinju stvarati bore.

Nakon menopauze u žena dolazi do značajnog pada količine kolagena. Nakon 25. godine, proizvodnja kolagena počinje se usporavati. Međutim, nisu to sve loše vijesti , mnogo toga možemo učiniti kako bismo zaštitili kolagen u našoj koži.

Kolagen u njezi kože

Prilikom odabira njege kože možete tražiti proizvode koji doprinose očuvanju, zaštiti i poticanju proizvodnje kolagena.

Kolagen kao suplement

Retinol

Retinol je poznati sastojak, hvaljen zbog svoje sposobnosti da potakne stvaranje kolagena u koži. To su proizvodi kao što su Neostrata Skin Active Retinol+NAG Complex koji sadrži 0,5% čistog, stabiliziranog retinola (derivat vitamina A). Tu je i Zo Bagi Wrinkle + Texture Repair koji je formuliran sa 0,5% retinola za vidljivo poboljšanje teksture kože i stimuliranje prirodnog procesa ponovne izgradnje kože. Proizvode koji sadrže retinol najbolje je koristiti noću i uvijek u kombinaciji sa SPF-om preko dana. Proizvodi koji sadrže retinol nisu prikladni za trudnice. Na tretmane retinolom možete se naručiti i u našoj poliklinici.

Kolagen kao suplement

Oralna primjena kolagena može biti pozitivna na cjelokupno zdravlje, ali važno je naglasiti da suplementi kolagena nisu 'izvor mladosti'. Ništa ne može zamijeniti zdrav način života i prehranu, a suplementi mogu pripomoći u našem načinu života.

Microneedling

Microneedling

Tretman koji je poznat kao terapija indukcije kolagena. Pri microneedlingu se koriste fine metalne iglice koje stvaraju stotine sitnih uboda na površini kože. Ova trauma površine kože potiče prirodne procese zacjeljivanja kože i dovodi do povećanje proizvodnje kolagena i elastina kao rezultat TGF beta 1 (faktora rasta).

Profesionalni uređaji poput Dermapen uređaja kakvog koristimo u našoj poliklinici mogu prodrijeti i do 2,5mm (za lice koristimo pliće ubode, a za tijelo dublje) što može stvoriti nevjerojatne rezultate kada je u pitanju minimiziranje pojave ožiljaka od akni i poboljšanje izgleda linija, bora i pigmentacija. Veličina pora se također smanjuje te se poboljšava elastičnost kože. S Dermapenom radimo u našoj poliklinici već duži niz godina te nam se možete obratiti s povjerenjem za tretman.

Pitanje kolagena je nešto što se vrti u krugovima njege kože, ali činjenica je da on nije čarobni sastojak. Moguće ga je zaštititi kako starimo, važno je pronaći rutinu u njezi kože koja nam odgovara i rješava naš problem. Naš je cilj u svakom trenutku održati našu kožu što zdravijom i sretnijom, a briga o kolagenu je dio toga.

Ako želite saznati više o svojoj koži i pravilnoj njezi slobodno nam se obratite za konzultacije.

 

Share