Madeži i zaštita od sunca

Madeži se pojavljuju u raznim oblicima, bojama i veličinama. Smeđi, crni, izdignuti, veliki, mali, dlakavi, jedinstveni su baš kao i osoba koja ih 'nosi'.

Baš kao i našu kožu i madeže je važno zaštititi od sunčevog utjecaja, čak i kada je oblačno ili kada kiša pada. SPF koji štiti od UV zraka neophodan je 365 dana u godini. To je uvijek 'vruća' tema u ljetnim mjesecima s obzirom da tada provodimo više vremena na otvorenom te je naša koža više izložena. Smatramo da je stoga vrlo važno educirati se o zaštiti madeža na suncu.

Što su madeži?

Što su madeži?

Madeži (nevusi) su pigmentirane makule, papule ili čvorovi građeni od nakupina melanocita ili nevus stanica. Madeže imamo svi, neki više, neki manje. Madeže možemo imati od rođenja ili se razviju tijekom našeg života. S vremenom mogu novi doći, stari nestati, povećavati se, smanjivati i mijenjati boje. Tijekom adolescencije i trudnoće se često pojavljuje više madeža, a postojeći se mogu povećati ili potamniti. Madež je rezultat mutacija unutar melanocita što uzrokuje da stanice rastu u klasteru umjesto da se ravnomjerno rasporede po našoj koži. Melanociti su stanice kože koje proizvode melanin (on daje pigment) zbog čega naši madeži mogu varirati u boji od one koja odgovara vašem tonu kože do ružičaste ili plave, tamno smeđe ili crne. Zanimljivo je da madeži nemaju uvijek pigment. Većina madeža je potpuno bezopasna, ali mogu postati maligni ako melanociti nastave mutirati. Oštećenje DNK melanocita može biti uzrokovano produljenom izloženošću UVA i UVB zrakama. Ako melanociti dalje proliferiraju, postoji rizik da se madeži mogu razviti u prekancerozne lezije ili melanom.

Što je melanom?

Što je melanom?

Melanom je vrsta raka kože koja se razvija u melanocitima. Najčešći znak melanoma je novi madež ili promjena u postojećem madežu – tako da je mapiranje madeža pametna ideja. Mapiranje madeža možete napraviti kod nas u poliklinici. Mapiranje izvodimo vrhunskim uređajem Foto Finder s kojim pratimo razvoj svakog pojedinog madeža kao i opće stanje kože cijelog tijela. To je potpuno automatizirani sustav za ranu dijagnozu raka kože i praćenje kožnih promjena u svega nekoliko minuta trajanja pregleda. Ne počinje svi melanomi u madežima zbog čega je važno paziti na promjene na koži. Oko 40–50% melanoma se razvija od pigmentiranih madeža dok skoro svi ostali nastaju od melanocita u normalnoj koži. Svatko može dobiti melanom zbog čega je bitno paziti na promjene na svojoj koži. Postoji nekoliko čimbenika rizika koji mogu povećati šansu za razvoj melanoma, naročito ako spadate u kategorije 1, 2 ili 3 na Fitzpatrickovoj ljestvici, također i izlaganje suncu, opterećena obiteljska anamneza, veliki broj melanocitnih nevusa te pojava lentigo maligna, veliki prirođeni melanocitni nevus i sindrom displastičnih nevusa. U crnaca je melanom rijedak. Kako se melanom pojavljuje svuda po našoj koži, sluznici usne šupljine, spolovilu i na spojnici oka, potrebno je pažljivo tražiti znakove na koži kao što su promjena veličine, nepravilnosti boje, osobito širenje crvene, bijele i plave pigmentacije na okolnu normalnu kožu, promjena izgleda površine, konzistencije ili oblika, znakove upale u okolnoj koži, uz moguće krvarenje, ulceraciju, svrbež ili osjetljivost.

Kako zaštititi madeže na suncu?

Kako zaštititi madeže na suncu?

Bilo bi zgodno učiti već i djecu od rane dobi da je važno staviti SPF, šeširić ili kapu i tražiti hlad u ljetnim mjesecima. Na taj način činili bismo svojevrsnu prevenciju od rane mladosti. Iste savjete svakako treba koristiti i odrasla osoba. Količina SPF-a koja je potrebna je čajne žličice za naše lice, vrat i uši, pola čajne žličice na svaku ruku, jedna do dvije čajne žličice za svaku nogu, jednu do dvije čajne žličice za leđa i jedna do dvije čajne žličice za prsa i abdomen. Naravno, djeca trebaju manje količine jer su manja. Preporuča se nanositi SPF svaka dva sata, i češće ako se kupate u moru ili bazenu. Pametno je izbjegavati izlaganje suncu u periodu od 10h ujutro do 16h popodne kada je sunce u svom najjačem zamahu. Jako važno je napomenuti i izbjegavanje solarija, oni su ultimativni 'kožni grijeh' i uzrokuju opasno oštećenje kože te njeno prijevremeno starenje.

Ukoliko naiđete na madež koji ne izgleda kao drugi ili se stari naglo promijenio, ne paničarite prije vremena nego se naručite na pregled kako biste bili sigurni. Većina madeža je bezopasna i potpuno normalna. Većina promjena na madežu ne znači da su kancerogene, samo je sigurnije provjeriti kao oprez i detektirati eventualni problem na vrijeme.

Ako želite saznati više o svojoj koži i pravilnoj njezi slobodno nam se obratite za konzultacije.

 

Share