Što su maskne?

U zadnje dvije godine kada smo govorili o maskama najčešće nismo govorili o maskama u kozmetičkom smislu kao inače.

Što su maskne?

Svi smo nosili medicinske maske, i u zatvorenim i u otvorenim prostorima kako bismo zaštitili sebe i druge uslijed širenja Covida 19. Dostupne su bile na svakom koraku, od lokalne trgovine do internet prodaje, a bile su dostupne u raznim bojama, uzorcima, dizajnu i materijalu.

Koliko god je nošenje maske u medicinske svrhe pozitivno, ono također može stvoriti neke poteškoće. Mnogi su se susreli sa kožnim tegobama sa kojima se možda prije nisu susretali ili su se njihovi postojeći kožni problemi pogoršali zbog povećanog broja sati provedenih iza maske.

Dobivanje prištića zbog nošenja maske je uobičajeno i u proteklom vremenu smo o tome mnogo slušali od naših pacijenata.

Kako njegovati kožu ispod maske?

Kako njegovati kožu ispod maske?

Ako nosite masku za višekratnu upotrebu jako je važno da ju redovno perete. To je važno kako bi se izbjeglo širenje infekcije, ali i kako biste bili sigurni da na svoju kožu stavljate tkaninu koja je čista jer će se kroz dan na njoj nakupiti veliki broj bakterija. Pranje višekratne maske bitno je i jer na taj način također sprječavamo nakupljanje plijesni, a plijesan sigurno ne želimo blizu naše kože i dišnih puteva. Ispod maske nakuplja se masnoća i znoj koji pomiješan sa puderom i SPF-om može začepiti naše pore. Ako nosimo takvu nečistu masku ponovo sutradan, prenosimo ostatke nečistoća iz prethodnog dana na našu kožu što može dovesti do izbijanja prištića, odnosno ''maskni''.

Proizvodi koji sadrže salicilnu kiselinu (i/ili glikolnu kiselinu) ''prijatelj'' su koži koja je masna i sklona prištićima. To su npr. Clear Balance pjena za čišćenje od Skeyndora, La Roche Posay Effaclar pjenušavi gel ili Neostrata Glycolic Foaming Wash koji se koriste navečer za pranje lica. Ako primijetite da vam je koža nečista od nošenja maske, ili se počinju pojavljivati neželjeni prištići bilo bi dobro da uvedete proizvode takvog tipa u svoju večernju rutinu.

Moguće je i osjetiti da je koža ispod maske suha, bolna ili nadražena maskom. Rješenje nisu proizvodi bogate teksture već vlažne i lagane. Održavanje hidratacije vrlo je važno kada je u pitanju zaštita kože pod maskom. Savjetujemo odabir proizvoda sa hijaluronskom kiselinom kao što su La Roche Posay Hyalu B5 Serum ili Zo Obagi Dailiy Power Defense.

Ako ste pobornik prirodne kozmetike, ili ćete to tek postati, možete koristiti protuupalne sastojke kao što su kamilica ili zeleni čaj kako biste pružili koži olakšanje.

Redovan odlazak na medicinsko čišćenje lica je svakako dobrobit za kožu našeg lica i može doprinijeti poboljšanju stanja kože zbog nošenja maske. Također tretmani kiselinama odnosno kemijski pilinzi su dobrodošli i mogu puno pomoći u mnogim kožnim problemima izazvanim nošenjem maske.

Treba li staviti SPF iako nosim masku?

Treba li staviti SPF iako nosim masku?

Preporuka je stavljati SPF iako nosite masku. Ukoliko masku nosite samo na radnom mjestu potrebno je kožu zaštititi na putu do posla i natrag.

Make-up i maska

Ako ćete dulje vrijeme kroz dan nositi masku savjetujemo da ne stavljate šminku taj dan. Ako pak morate, večernjoj rutini čišćenja lica posebno posvetite pažnju. Isto tako, sami možete primijetiti stvaraju li vam se više nepravilnosti na koži ispod maske ukoliko stavljate šminku ispod ili ne. Ukoliko vam se na licu ne stvaraju nepravilnosti dok ne nosite šminku ispod maske onda je zasigurno bolje izbjegavati ju.

Ako želite saznati više o svojoj koži i pravilnoj njezi slobodno nam se obratite za konzultacije.

 

Share