Zašto se kemijski pilinzi ne preporučuju ljeti?

Kemijski pilinzi se često ne preporučuju ili se izvode s oprezom tijekom ljetnih mjeseci zbog nekoliko ključnih razloga:

1. Povećana osjetljivost na sunce

Kemijski pilinzi uklanjaju površinski sloj kože, što može ostaviti kožu privremeno osjetljivijom i sklonijom oštećenjima uzrokovanim UV zrakama. Ovo može povećati rizik od sunčevih opeklina, hiperpigmentacije i drugih oštećenja kože.

2. Rizik od hiperpigmentacije

Izlaganje suncu nakon kemijskog pilinga može dovesti do nepravilne pigmentacije, poznate kao post-inflamatorna hiperpigmentacija (PIH). Ovo se događa kada oštećene stanice kože reagiraju na sunčevu svjetlost stvaranjem prekomjerne količine melanina, što rezultira tamnim mrljama na koži.

3. Produženi period oporavka

Tijekom ljeta, čak i svakodnevne aktivnosti na otvorenom mogu izložiti kožu suncu, čime se produžuje period oporavka nakon pilinga. To može otežati održavanje optimalne njege kože i smanjiti učinkovitost tretmana.

4. Veća potreba za zaštitom od sunca

Nakon kemijskog pilinga, koža zahtijeva strogu zaštitu od sunca. Iako je zaštita od sunca važna tijekom cijele godine, ljeti je potrebna dodatna pažnja zbog jačeg UV zračenja. Korištenje visokog SPF-a i izbjegavanje direktnog sunca su nužni, što može biti teško za mnoge ljude koji uživaju u ljetnim aktivnostima.

Preporuke

Ako se kemijski piling izvodi tijekom ljetnih mjeseci, dermatolozi obično preporučuju:

  • Korištenje visokog SPF-a (najmanje SPF 30, ali često SPF 50) i redovito nanošenje.
  • Izbjegavanje direktnog izlaganja suncu tijekom najjačeg UV zračenja (obično između 10:00 i 16:00 sati).
  • Nošenje zaštitne odjeće poput šešira sa širokim obodom i sunčanih naočala.
  • Primjena nježne njege kože i izbjegavanje agresivnih proizvoda koji mogu dodatno iritirati kožu.

 

Share